9/03/2012

Ο Ουώλτ Ντίσνεϋ στην Ελλάδα

Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1963, ο Ουώλτ Ντίσνεϋ επισκέφθηκε την Ελλάδα με αφορμή τα γυρίσματα της ταινίας Στα Κρόσια του φεγγαριού (The Moon-Spinners) στην Ελούντα. Στο ξενοδοχείο όπου κατέλυσε, υπάρχει ακόμα το παλιό βιβλίο επισκεπτών με την υπογραφή του.
Στις πιο γνωστές βιογραφίες του δεν γίνεται λόγος για το σύντομο αυτό ταξίδι, όμως κάποια στοιχεία μπορεί να βρει κανείς στον τύπο και στα κινηματογραφικά επίκαιρα της εποχής.

 Η Ελευθερία καταγράφει το χρονικό της επίσκεψης, αναγγέλλοντας, από τις 17 Αυγούστου, την επικείμενη έναρξη των γυρισμάτων:
Η Κρήτη θα είναι το τοπικό πλαίσιο της ταινίας που θα γυρίση τον άλλο μήνα, ο Ουώλτ Ντίσνεϋ. Και η Χαίϋλη Μιλλς και ο Ελάϊ Ουώλλακ [...], γνωστός από τους "Αταίριαστους"όπου έπαιζε και η Μαίρυλιν Μονρόε [...], οι πρωταγωνιστές. Στους δύο αυτούς ηθοποιούς ενδέχεται να προστεθή - σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες αγγλικής εφημερίδος - και η Πόλα Νέγκρι, η παλαίμαχος πρωταγωνίστρια του βωβού κινηματογράφου, που είναι σήμερα 64 ετών.
Στις 4 Σεπτεμβρίου, η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στην άφιξη της νεαρής πρωταγωνίστριας:
“Ο Ντίσνεϋ στην Κρήτη
για την νέα του ταινία”, Ελευθερία, 10/9/1963.
“Disney en Crète pour son nouveau film”,
Eleftheria, 10/9/1963.
Έφθασε στην Αθήνα χθες το απόγευμα στις 5 από το Λονδίνο η δεκαεξάχρονη ηθοποιός του κινηματογράφου Χαίηλυ Μιλλς, κόρη του γνωστού ηθοποιού Τζων Μίλλς. Η νεαρά Αγγλίδα ηθοποιός [...] θα μείνη στην Αθήνα δύο ημέρες. Κατόπιν θα μεταβή στην Κρήτη όπου και θα παραμείνη επτά εβδομάδας, προκειμένου να λάβη μέρος στην ταινία του Ντίσνεϋ "Στα κρόσια του φεγγαριού". Στο μεταξύ φθάνει το Σάββατο [7/9/1963] στην Αθήνα ο διάσημος παραγωγός Γουώλτ Ντίσνεϋ, ο ευρύτατα γνωστός με την προσωνυμία “μάγος των κινουμένων σκίτσων”. Ο Ντίσνεϋ το ίδιο βράδυ θα παρακολουθήση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την 2α συναυλία της φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης που θα την διευθύνη ο Χέρμπερτ φον Καραγιάν. Την Κυριακή θα αναχωρήση για το Ηράκλειο Κρήτης προκειμένου να διευθύνη ο ίδιος το γύρισμα σκηνών της νέας ταινίας του.
“Ο Πατέρας του Μίκυ”,
συνέντευξη στον Γιώργο Πηλιχό,
Ταχυδρόμος, 21/9/1963./
“Le père de Mickey”,
interview accordée à Yorgos
Pilichos, Tachydromos, 21/9/1963.

 Στο τεύχος της 21ης Σεπτεμβρίου, ο Ταχυδρόμος δημοσιεύει μια συνέντευξη του... εχμ... "πλάστη των κινούμενων σκίτσων" στον Γιώργο Πηλιχό, στην οποία πληφορούμαστε πόσο συγκινήθηκε από την επίσκεψή του στην Ακρόπολη. Άλλωστε, σύμφωνα με την λεζάντα της φωτογραφίας, η επίσκεψη αυτή σηματοδότησε και το "απόγειο της δόξας του".
Η επίσκεψη του Ντίσνεϋ στην χώρα μας πνίγηκε, κατά κάποιον τρόπο, στην έντονη διεθνή και εγχώρια επικαιρότητα, κάπου ανάμεσα στους τίτλους για την Πορεία στην Ουάσινγκτον του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και την δολοφονία του Τζων Κένεντυ, αλλά και τις συλλήψεις των ηθικών αυτουργών για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη ή τις συναυλίες του Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν στην Αθήνα. Από την άλλη, η ντισνεϋκή ταινία της - επόμενης - χρονιάς είναι η Μαίρυ Πόππινς με την Τζούλι Άντριους, ενώ η Κρήτη θα εκπροσωπηθεί στο Χόλυγουντ με τον πολύ πιο εντυπωσιακό Ζορμπά του Μιχάλη Κακογιάννη.









Cf. “Ο Ουώλτ Ντίσνεϋ στην Ελλάδα”, Κόμιξ 303, 9/2013.